DISA obsadí linku

SW PBX Asterisk, nastavení, konfigurace, rady, návody, zkušenosti.

DISA obsadí linku

Příspěvekod stepos » 01 lis 2013 13:16

Hezký den,
máme k asterisku připojenou druhou analogovou ústřednu.

Nastavil jsem to tak, aby nám z analogové ústředny mohli volat na sip telefony - které mají čísla 1,2,3, vytočí na analogové ústředně linku 18 a ta spadne do kontextu asterisku, kde je nastavena disa. Pak vytočí naše čísla 1,2 nebo 3.

Problém je v tom, že když to volaný na sip čísle nezvedne, volající položí, ale volanému telefon zvoní dál a dál třeba celou noc. A když někdo jiný chce zkusit přes linku 18 jiné sip číslo, disa tu linku obsadí a nikdo se už nedovolá.

Je možné tu disu nějak nastavit, aby zvonila jen třeba minutu?

Díky za pomoc.

Mám to nastaveno takto:
Kód: Vybrat vše
[z analogu]
exten=> s,1,DISA(no-password,internal_z_analogu)



Díky
Štěpán
stepos
 
Příspěvky: 38
Registrován: 28 led 2013 15:57

Re: DISA obsadí linku

Příspěvekod JardaX » 01 lis 2013 16:03

Ja bych na to DISA nepoužíval. Lepší je vytočit z analogové PBX 18X (např. 182 pro linku 2) a v Asterisku udělat kontext s extension _18X ,n,Dial(${EXTEN:2},60).

To ale nemusí řešit problém visícího hovoru. Tady bude příčina ve špatně nastavené analogové lince, v použitém protokolu nebo ve způsobu detekce zavěšení.
JardaX
 

Re: DISA obsadí linku

Příspěvekod stepos » 04 lis 2013 10:30

Díky za odpověď,
analogová linka má svůj dvoucifierný číslovací plán, takže ona prostě vytočí 18 a dál už nic neřeší. Proto jsem nakonec došel k DISE, aby bylo možné vytočit číslo.

Kde je možné nastavit tu detekci zavěšení? Nevím jestli přímo v tom bude ten problém, protože pokud se hovor spojí, tak se zavěšením problém není. Problém je pouze v případě, že volaný hovor nepřijme a zavěsí volající.
Děkuji
stepos
 
Příspěvky: 38
Registrován: 28 led 2013 15:57

Re: DISA obsadí linku

Příspěvekod milan.benicek » 04 lis 2013 12:51

Jak máte do asterisku připojenou tu analogovou linku? Je to FXS nebo FXO?
milan.benicek
 
Příspěvky: 66
Registrován: 11 led 2013 13:41

Re: DISA obsadí linku

Příspěvekod stepos » 04 lis 2013 13:46

Hezký den,
je to FXO port openvox. Děkuji za pomoc.
Š
stepos
 
Příspěvky: 38
Registrován: 28 led 2013 15:57

DISA obsadí linku - vyřešeno

Příspěvekod stepos » 05 lis 2013 15:01

Už jsem na to přišel, neuvědomil jsem si, že nastavení
Kód: Vybrat vše
[z analogu]
exten=> s,1,DISA(no-password,internal_z_analogu)

vlastně pak volá příkaz dial v tom kontextu internal_z_analogu.

U dialu jsem neměl nastaven timeout, tak že po jeho nastavení už linka nezůstává obsazená.

Děkuji za pomoc

ŠP
stepos
 
Příspěvky: 38
Registrován: 28 led 2013 15:57


Re: DISA obsadí linku

Příspěvekod milan.benicek » 05 lis 2013 16:03

Tak to je ideální situace ; -) .

U FXO portů totiž bývá problém s rozpoznáním zavěšení a záleží jaký protokol se použije. Pokud FXS strana podporuje Kewl start, tak je nejlepší na FXO použít:
Kód: Vybrat vše
signalling=fxs_ks


Pokud ani to nepomůže, pak nezbývá než použít detekci obsazovacího tónu pomocí BUSYDETECT (musí byt nastaveno české prostředí).
Kód: Vybrat vše
language=cz
busydetect=yes
busycount=5

Tohle funguje tak, že pokud detektor rozpozná 5 po sobě následujících obsazovacích tónů, tak linku zavěsí.

Nicméně jsem vám stejně chtěl navrhnout nahrazení DISA jednoduchým IVR. Vytočite 18, hovor se spojí, přehrajete promt "Zadejte číslo linky" a zvolíte linku. Něco jako:
Kód: Vybrat vše
exten => s,1, NoOp(Start IVR)
exten => s,n, Answer()
exten => s,n, Background(zadejte_linku)
exten => s,n, WaitExten(5)
exten => s,n, Background(nic_nezadano)
exten => s,n, Hangup()

exten => _X,1, Dial(SIP/${EXTEN},60)
exten => _X,n, Hangup()

Navíc to má výhodu, že si můžete řídit celé chování aplikace dle svých potřeb.
milan.benicek
 
Příspěvky: 66
Registrován: 11 led 2013 13:41


Zpět na Asterisk

cron